Ekologiskt nötkött

- en filosofi -

 

Om oss


Ett par kilometer norr om Morgongåva ligger Nygården, vackert belägen vid Vansjön. Här driver vi vår gård och har idag närmare 70 djur.
Jan-Erik och Hillevi BohlinVåra nötkreatur


Hereford

Rasen har sitt ursprung från Storbritannien och karaktäriseras av lätta kalvningar, bra hälsa och hög betesintensitet.


Simmental

har sitt ursprung i Schweiz, där en dal med samma namn har fått ge rasen sitt namn. 
Länkar vi gillar


www.vnval.se

www.gardsjoalgpark.se

www.tega.nu

www.uplandsbondens.se

www.krav.se

www.svenskkottinformation.se

www.jultorpet.se


 

Kofilosofi

Det är vi som föder upp djuren, därför är det vår plikt att se till att djuren har ett så bra liv som möjligt, från födsel till slakt. De ska leva sitt liv i en skön miljö, kunna röra sig fritt och hanteras utan stress.

Bara eget foder

Korna äter bara foder från eget bete. På sommaren går de på våra ängar och betar gräs och örter och vintertid får de ensilage från markerna runt Vansjö och Nordsjö. Det betyder att vi vet vad de äter men också att vi har en begränsning i hur många kor vi kan ta ansvar för och det blir ingen massproduktion.

Korna går fritt inne i sin anläggning även vintertid, och ha möjlighet att komma ut i hagen intill året runt.

Mycket mjölk till kalvarna

Våra kor är av rasen Simmental, som både ger mycket mjölk och bra kött. Det gör att kalven kan dia länge och får gå kvar hos kon tills den avvänjs naturligt vid 10 månaders ålder, vilket ger ett mycket fint kalvkött. De är lugna, trevliga djur som är väldigt nyfikna på livet omkring dem.

Lokala slakterier

Både Faringe slakteri i Huddunge och Sörby slakteri i Heby ligger inom en mil från gården. Vi ställer krav på att de ska slaktas samma dag och att de inte blandas med andra djur, allt för att skapa en så stressfri miljö som möjligt. Vid slakt ingår alltid veterinärbesiktning.